Skip to main content

Balbal Vista trainersblog

Hier vind je regelmatig nieuwe artikels, ervaringen, video’s en oefenstof.
Heb je zelf ook een leuke bijdrage ( ervaring, oefenstof, ... ) over jeugdvoetbal en wil je bijdragen aan de inhoud van dit platform, dan kan je contact met ons opnemen.

Over "het touw" en "de zee" tijdens de kerstvoetbalstage, …

Een kerstvoetbalstage … een sportzaal, een 80 tal ballen, een 10 tal doelen, 2 fijne gelijkgezinde collega’s, … en 35 spelers of 35 ikjes … finaal 70 benen en 70 voeten.  Tot zover de cijfers !  

Ik geef gerust toe dat het wat vreemd aanvoelde … één van die 35 karakter’koptjes’ was de zoon van een papa, die ik indertijd zelf nog onder mijn hoede had als jeugdspeler – tweedegeneratie jeugdvoetballers dus !  Dan voel je niet alleen in je lijf dat je oud wordt – je voelt ook eventjes terug !  Een korte babbel met die bewuste papa ’s morgens op dag 1 zorgde dat de retrofilm al vrij snel startte.  Gelukkig bestaan er geen echte beelden meer van die tijd, … maar het kort en assertief benaderen van het spel en mijn spelers was toen mijn stijl.  Ik was een (weliswaar gedreven) roeper langs de lijn maar het voelt nu alsof ik toen dingen in de strot van mijn spelers wilde duwen.  Arme trainer Kristof !

Klik hier voor het verhaal

Kristof Mortier
Balbal Vista coach

 
 
 
 
 
 

De examenstress en de zelfstandigheid van kinderen stimuleren, …

Wellicht zitten heel wat (voetbal)ouders in een periode van examenstress, … ook ik betrapte mezelf de afgelopen dagen op extra betrokkenheid : samen met mijn pluszoon verschillende soorten paddenstoelen overlopen met o.a. het elfenbankje, de verschillende soorten nerven van het blad, spinnen en hun gelede poten, de Nationale en Vlaamse feestdag, nooit oorlog zonder wapens of de vier windstreken, …  De ‘middelbare’ dochter, die met Netflix en Spotify op de achtergrond, worstelt met Franse vervoegingen, de tabel van Mendeljev, … en andere wiskundige kronkels.  Je voelt bij jezelf – je voelt bij je kids : stress !

Klik hier voor het verhaal

Kristof Mortier
Balbal Vista coach

 
 

Over Leonardo Da Vinci, dwarsdenken en -voelen, …

“Veel plezier”, “als er iets is moet je het zeggen tegen de trainers”, ”flink zijn”,  “doen wat de trainers zeggen”,  “amuseer je”, … zaken die papa en/of mama wellicht tegen hun zoon/dochter zeggen als ze hun kampioen ’s morgens afzetten op een Balbal Vista zomerstage. Toch zou er iets aan het wensenlijstje mogen toegevoegd worden : dwarsheid.  Ik weet echter niet of de mama- en papawereld hier klaar voor is ! 

Klik hier voor het verhaal

Kristof Mortier
Balbal Vista coach

Over curling ouders en trainers

Is het een utopie dat een kind leert om zelf te verwittigen als hij bijv. afwezig is op een training of niet kan spelen in het weekend ?  Kiezen we als trainer/ouder niet te vaak voor het zelf snel wegbezemen van de problemen ?  Wellicht ben je zelf niet altijd bewust van het feit dat je je als curlingtrainer of -ouder gedraagt.  Ik hoop met dit stukje een ankertje te plaatsen en er voor te zorgen dat je de bezem af en toe bewust in de kast laat staan.

Klik hier voor het verhaal

Kristof Mortier
Balbal Vista coach

Balbal Vista in  Sport Voetbalmagazine ...

In maart 2019 verscheen een artikel in het tijdschrift Sport Voetbalmagazine over de visie van Balbal Vista vzw.   Een verhaal over het zelf leren ontdekken van talenten, kraken om te maken, bewust chaos creëren als ontwikkelingstool, zorg & verbondenheid, de groeimotor, ... en connect first - coach second !  

Klik hier voor het verhaal

Kristof Mortier
Balbal Vista coach

Over de talentenmotor van kinderen, ...

Ooit volgende ik een cursus talentscout en maakte ik kennis met het competentiemodel van de KBVB met zijn basiscompetenties : winnaarsmentaliteit, emotionele stabiliteit, présence, explosiviteit, spelinzicht, bal- en lichaamscoördinatie en leervermogen, … op één uitzondering allemaal zaken die we boven het wateroppervlak kunnen zien.  Bovenal was de teneur : “geen enkel talent mag verloren gaan!”.

Wat maakt het kind tot wie hij / zij is – wat stuurt het gedrag van het kind – welke gedachten heeft het kind over zichzelf – wat vindt het kind zelf belangrijk  - wat zijn de overtuigingen van het kind – hoe voelt het kind zich – beschikt het kind over een groei-denken,  … ?  Nuttig om weten toch ?  Geen enkel talent mocht toch verloren gaan !

Klik hier voor het verhaal

Kristof Mortier
Balbal Vista coach

Over tikspelen in het ontwikkelingsproces, ...

Binnen Balbal Vista zijn tikspelen een gewaardeerd middel om sporters te laten ontwikkelen op verschillende domeinen. 

De kwaliteit van een tikspel zit hem in de transfer naar de specifieke sport met een concreet aantal specifieke (sport)doelstellingen : motorisch en fysiek ontwikkelen ( reactiesnelheid, wendbaarheid, … ) maar ook inzichtelijk, mentaal en sociaal ontwikkelen. Om die laatste items te illusteren, geven we graag een inkijk in de verschillende levels die wij binnen Balbal Vista hanteren binnen onze tikspelen met daaraan gekoppeld enkele van die specifieke doelstellingen.  

Klik hier voor het verhaal

Kristof Mortier
Balbal Vista coach

15 minuten over waarnemen, ...

Je zit voor je PC met de bedoeling om mensen te inspireren met een verhaal dat ontstaan is uit praktijkervaringen van de afgelopen trainingsweek.   Niet goed wetend waar te beginnen, maar Ik heb voor mezelf uitgemaakt dat ik maximum 15 minuten zal schrijven.  Wie weet waar ik straks uitkom.  De tijd gaat nu in !

Deze week wat blijven hangen in het coördinatieverhaal.  Een verhaal waar 'waarnemen' en dus hersenactiviteit centraal staat.  Jeugdvoetballers meenemen in dit verhaal en laten ontwikkelen op het niveau van het kijkgedrag, motorische vaardigheden, lichaamsbesef, ruimte -en tijdsperceptie, ... is bijzonder boeiend.  Ik pikte er één oefenvorm uit en probeerde enkele keypoints en aandachtspunten weer te geven.

Een verhaal over lichaamsperceptie, ruimteperceptie en tijdsperceptie, …
Perceptie, ook wel waarneming genoemd, is het proces van het verwerven, registreren, interpreteren, selecteren en ordenen van zintuiglijke informatie. (bron : Wikipedia)

Klik hier voor het verhaal

Kristof Mortier
Balbal Vista coach

Met Balbal Vista zijn we nog op zoek naar coaches uit andere sporten die onze spelers kunnen inspireren.  Wie een coach kent uit een andere sporttak die een andere context kan creëren voor onze spelers, mag ons gerust contacteren per mail : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Over de sportgrenzen heen, ...wat Balbal Vista betreft een NOODZAAK !

Op één van onze Balbal Vista high level dagen hadden wij voor onze spelers een korte basketbaltraining gepland.  Coach G. Degros illustreerde in de praktijk dat voetballers bijzonder onwennig reageren en bewegen in deze 'andere' context. Opvallend zijn wel de raakvlakken met de voetbalcontext. Een overzicht van enkele interessante pistes die in het filmpje geïllustreerd worden :
-hoe kom je voor je tegenstander ( lettend op je lichaamshouding en voetenwerk )
-"kijken" is niet voldoende - het gaat over het "zien" : iets doen met je kijkgedrag
-inspelen - insnijden en doorbewegen als vrijlooptool 1
-in de man komen - hoek maken en opendraaien als vrijlooptool 2
-details maken het verschil : "naar waar kijkt je verdediger - wat doe je dan ?"
-tonus en spanning creëren in het lichaam en het voetenwerk bij een verdedigende houding
-het belang van het ritme in het verdedigen
-...

Kristof Mortier
Balbal Vista coach

 

Balbal Vista chaostrainingen , ...

Woensdagnamiddag, … ik had net 2 Balbal Vista sessies achter de rug met een kleine groep jonge voetballers.  Bewegen, spelen, spreken, sporten, plezier maken, … waren het middel - ieder kind laten ontwikkelen op zijn tempo was het doel.  Toen ik om 17u uit die zalige Balbal Vista wereld stapte, kwam ik terecht in een andere wereld. Een wereld die als héél druk voelde : stressende sportouders gingen korte en vluchtige gesprekken aan met hun kinderen, … druk en jachtig in de weer zijnde want zus Tine moest nog naar de zwemles en broer moest ook nog op tijd naar de voetbaltraining van de club. Op weg naar mijn auto, … een voetbalmama, met de voetbaltas van Sam in de hand, brengt haar vrolijk enthousiaste rondspringende voetballer naar het trainingsveld : “kom hier” – “blijf daar af” – “je bent je fles water vergeten” – “je hebt je broek verkeerd aan” – “de veters van je schoenen zijn open”, … ik zag het enthousiasme in enkele seconden uit dat baasje vloeien.  

Klik hier voor het verhaal

Kristof Mortier
Balbal Vista coach

Wie interesse heeft om eens een Balbal Vista coach uit te nodigen en een demotraining te laten verzorgen bij uw club, ... mag steeds vrijblijvend contact opnemen via mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Een uitgewerkte Balbal Vista training, ...

Ik krijg vaak de vraag, …  "kan u me een aantal Balbal Vista trainingen voor 10 jarigen bezorgen?”.  Voor mij een lastige vraag.  Om dit te illustreren heb ik gepoogd om mijn laatste Balbal Vista training te reconstrueren. Het betreft een indoor training met 5 spelers : een U8 speler, 3 U9 spelers en een U11 speler – over de leeftijdsgrenzen heen dus.  Vanuit de eenvoud gestart en afhankelijk van datgene wat je als coach ziet, probeerde ik bij te sturen met een aanpassing van de oefenvorm.  Verwacht dus geen aaneenschakeling van verschillende oefenvormen. U zal tijdens het doornemen van dit document wel de rode draad herkennen. Het zijn de spelers zelf die zullen aangeven en vanuit de vaststelling probeerde ik het leerproces te bepalen.

Een verhaal over, … gestemd op het veld, over open en krom staan, over transitie coaching, over chaos en botsauto’s, over de aandachtsspier, … en twee poten !

Klik hier voor het verhaal

Kristof Mortier
Balbal Vista coach

Blijf als coach op de hoogte van nieuwigheden ...

Wil je automatisch op de hoogte gebracht worden van nieuwe info, bijdrages en opleidingen voor trainers, oefenstof, inspiratieverhalen, ... teken dan in.